Ako vyčistiť wpc terasové dosky?

terasové dosky wpc

Pravidelné čistenie terasových dosiek patrí k ich základnej údržbe. Predídete tak plesniam a predĺžite doskám životnosť. WPC (drevoplast) je praktický materiál, ktorý dodá priestorom nádych prírody a je vysoko odolný voči vplyvom počasia. So správnym zaobchádzaním si môžete terasové dosky wpc užívať dlhé roky. Po vyčistení a impregnácii budú opäť vyzerať ako nové.

Čo budete potrebovať na čistenie a impregnáciu terasových dosiek wpc?

• voda
• vedro
• čistiaci prostriedok na terasové dosky wpc
• kefa
• impregnácia na drevoplast
• štetec alebo valček
• handra

Kedy treba vyčistiť terasové dosky?

Údržbu terasových dosiek vo forme čistenia a impregnácie by ste mali vykonať na konci každej letnej sezóny. Čistenie vykonajte skorej, ak zbadáte náznaky plesne.

Na konci letnej sezóny podľa návodu na fľaši pripravte zmes vody a čistiaceho prostriedku (ak čistíte dosky len preventívne počas leta, môžete použiť menej čistiaceho prostriedku). Naneste zmes na dosky a pustite sa do práce. Pokiaľ sa neviete zbaviť odolnejších škvŕn, skúste zvýšiť koncentráciu čističa v zmesi. Opláchnite terasu väčším množstvom vody. Ak je to možné, použite záhradnú hadicu. Pozor: nepoužívajte vysokotlakový čistič, pretože väčšina wpc dosiek nie je dostatočne odolná.

wpc terasové dosky
WPC terasové dosky (zdroj: wpcterasa.sk)

Prečítajte si tiež: Garážové brány s rozmermi podľa vášho priania


Impregnácia

Keď sú dosky čisté, môžete pokračovať s impregnáciou. Vezmite štetec alebo valček a rovnomerne naneste prostriedok na impregnáciu. Ak máte dosky s ryhami, radšej zvoľte štetec, ktorý sa dostane do každej časti povrchu. Použite len také množstvo, ktoré dosky dokážu absorbovať. Ak si nie ste istí, aké množstvo použiť, vyskúšajte impregnovať menej viditeľné miesto. Uvidíte, či ste použili príliš málo alebo veľa impregnácie a následne množstvo prispôsobíte. Neimpregnujte, ak má v najbližších hodinách pršať.

Nechajte impregnáciu pôsobiť 20 minút. Ak na povrchu zostala vrstva prostriedku, zotrite ju handrou. Nevstupujte na terasu a nechajte wpc dosky uschnúť. Po dvoch hodinách skontrolujte stav schnutia, a ak je terasa suchá, môžete ju opäť používať. Impregnované dosky sú dokonale suché a odolné až po jednom až dvoch dňoch.

wpc terasové dosky
Terasové dosky (zdroj: wpcterasa.sk)

Zdroj: mygardenguide.com 

Summary
Ako vyčistiť wpc terasové dosky?
Article Name
Ako vyčistiť wpc terasové dosky?
Description
Údržbu terasových dosiek vo forme čistenia a impregnácie by ste mali vykonať na konci každej letnej sezóny. Čistenie vykonajte skorej, ak zbadáte náznaky plesne.
Author
Publisher Name
projectzwei.net
Publisher Logo

You Might Also Like