Na čo je dobrý draslík? Toto sú výhody užívania

zdravy zivotny styl

Draslík je jeden z 16 minerálov, ktoré organizmus potrebuje na udržanie optimálneho zdravia. Prispieva k správnemu fungovaniu obličiek, srdca, svalov a nervovej sústavy. Keďže si telo nedokáže minerály vytvoriť samo, musí ich získať z jedla či vo forme tabletiek. Draslík je makrominerál (rovnako ako vápnik, horčík, fosfor, sodík, chlorid a síra). To znamená, že ho organizmus musí prijímať vo vysokých množstvách. Nachádza sa hlavne v rôznych druhoch ovocia a zeleniny.

Rovnako ako väčšina makrominerálov, aj draslík je elektrolyt – rozpúšťa sa a vytvára ióny, ktoré sú nutné pre reguláciu metabolizmu. Draslík pomáha regulovať každú bunku, tkanivo a orgán v ľudskom tele. Jeho nízky príjem môže zvýšiť riziko rôznych ochorení. Draslík hrá dôležitú rolu v týchto štyroch oblastiach:

1. Srdce

Nedostatok draslíka vedie k zvýšenému riziku hypertenzie (vysoký krvný tlak), a to hlavne v spojení s vysokým príjmom sodíka. Správna hladina draslíka v tele má výborný vplyv na zdravie srdca a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.

2. Obličkové kamene

Aj keď je potrebný ďalší výskum súvislosti medzi draslíkom a obličkovými kameňmi, štúdie ukazujú, že vyšší príjem draslíka sa spája s nižším rizikom vzniku obličkových kameňov. Draslík viaže vápnik v moči a zabraňuje tak vytvoreniu minerálnych kryštálov, z ktorých môžu vzniknúť obličkové kamene.

3. Kosti

Štúdie naznačujú, že dostatok draslíka v strave sa spája so zvyšovaním hustoty kostí. Draslík významne znižuje resorpciu kostí a tým zlepšuje ich pevnosť. Resorpcia je proces, pri ktorom osteoklasty (kostné bunky) rozkladajú kostné tkanivo a uvoľňujú minerály. Draslík pomáha chrániť kosti neutralizáciou negatívnych účinkov stravy s vysokým obsahom kyselinotvorných látok (mäso, obilie).

4. Cukrovka 2. typu

Početné pozorovacie štúdie dospelých ukazujú, že existuje súvislosť medzi nižším príjmom draslíka a zvýšenou mierou inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu. Keďže je draslík potrebný na sekréciu inzulínu z buniek pankreasu, je možné, že jeho nedostatok ovplyvňuje tento mechanizmus a vedie ku glukózovej intolerancii.

Potraviny s vysokým obsahom draslíka

  • sušené marhule
  • pečené zemiaky v šupke
  • špenát
  • slivky a slivkový džús
  • biela fazuľa
  • brokolica
  • paradajky
  • žltý melón
  • káva

Zdroj: awpnow.com, pixabay.com, freepik.com

You Might Also Like